Belastingschijven.nl

Belastingschijven 2016 Belastingschijven 2015 Belastingschijven 2014 Belastingschijven 2013 Inkomstenbelasting Aftrekbare kosten en Heffingskorting Contact Disclaimer

Advertentie:

 

  Inkomstenbelasting


Terug naar homepage

Wat is de inkomstenbelasting?

De inkomstenbelasting is er in Nederland om ervoor te zorgen dat iedereen die een inkomen heeft de sociale premies betaalt. Deze wordt vervolgens gebruikt om de uitkeringen te betalen, maar er daarnaast ook voor te zorgen dat iedereen die de AOW gerechtigde leeftijd bereikt een basispensioen ontvangt van de overheid. Pas vanaf een inkomen van ongeveer Û18.000 per jaar wordt er ook daadwerkelijk belasting op het inkomen geheven, aangezien de belasting boven dat bedrag niet meer gebruikt wordt om de sociale premies te betalen en bijvoorbeeld te voldoen aan de betaling voor de Ziekteverzekeringswet.


Inkomstenbelasting in box 1


De inkomstenbelasting wordt geheven in box 1, aangezien daar de inkomsten uit bijvoorbeeld loon of winst uit een onderneming dienen te worden opgegeven. Daarnaast kan het zijn dat u rente-inkomsten heeft gehad, of dat u op een andere manier klussen heeft uitgevoerd, waarvoor u betaald heeft gekregen. Daarnaast is het tijdens de belastingaangifte van belang om rekening te houden met box 2 en box 3, aangezien u ook daar inkomsten uit kunt vergaren. Tijdens het doen van de inkomstenbelasting is het echter vooral van belang om op box 1 te letten, aangezien daar doorgaans het meeste inkomen zit. Wettelijke rente berekenen  heeft geen invloed op de belastingschijf.

Hebt u nog een openstaande vordering op een persoon of bedrijf? Of heeft de belastingdienst of een bedrijf een vordering op u? De betrokkene mag over zijn of haar vordering de zogenoemde wettelijke rente berekenen. U kunt de wettelijke rente vergelijken met een boete. Bij de hogere bedragen kan de wettelijke rente enorm oplopen. Het is een soort verkapte schadevergoeding omdat de factuur niet binnen het gestelde termijn is voldaan. Kunt u een rekening niet betalen? Maak dan afspraken met het bedrijf of de deurwaarder. Extra kosten zit u immers niet op te wachten. Als u alles op zijn beloop laat gaat u te maken krijgen met invorderingskosten, juridische kosten, wettelijke rente en eventueel schadevergoedingen.